Ministerul Finanțelor îi liniștește pe români: România nu are riscuri fiscale, știrile privind banii de pensii și salarii sunt false

Ministerul Finanțelor îi liniștește pe români:  România nu are riscuri fiscale, știrile privind banii de pensii și salarii sunt false
Publicat: 24/05/2018, 00:34

„România a înregistrat progrese pentru 68% dintre recomandările UE. Este vorba de progresele înregistrate în privința recomandărilor din ultimii 5 ani”, a spus Eugen Teodorovici, după ce Comisia Europeană a atenționat că România trebuie să adopte măsuri pentru corectarea deficitului bugetar. Executivul european a atras atenția că evoluțiile politice din ultimul an „generează dubii privind ireversibilitatea progreselor în reformarea sistemului judiciar și în combaterea corupției la nivel înalt”.

În replică față de mesajul Executivului comunitar, ministrul Finanțelor de la București a arătat că recomandarea din Semestrul European 2018 „solicită României să ajusteze deviația semnificativă care a avut loc în 2016″, sugerând astfel că Guvernul (tehnocrat) Cioloș a provocat acea deviere. „Ajustarea va începe în 2019, când soldul ESA se va îmbunătăți cu peste 0,5 puncte procentuale și va continua în 2020″, a menționat Eugen Teodorovici, într-un briefing de presă care nu a fost urmat de întrebări/răspunsuri.

Potrivit unui document prezentat de ministrul Finanțelor, 16 state din UE nu se încadrează în 2018 în regula deficitului structural, conform prognozei de primăvară 2018 a Comisiei Europene: Franța, Italia, Austria, Finlanda, Marea Britanie, Spania, Portugalia, Belgia, Ungaria, Polonia, România, Slovenia, Slovacia, Irlanda, Letonia și Cipru.

Din punctul de vedere al PIB potențial, România ocupă locul 3 în UE, iar datoria guvernamentală a scăzut de la 37,6% din PIB în 2016, la 35,2% din PIB în 2018. Din punctul de vedere al deficitului bugetar planificat, România se va încadra în limita de 3% din PIB deficit bugetar, onorând în același timp angajamentul față de NATO privind alocarea de 2% din PIB pentru Apărare, se mai arată în documentul citat.

Pentru atenuarea deficitului bugetar, Guvernul a luat măsuri de creștere a veniturilor: „îmbunătățirea colectării accizelor la carburanți și țigarete, demararea licitațiilor 5G etc.”, iar la capitolul „reducerea cheltuielilor” sunt consemnate „înghețarea angajărilor în administrația centrală, menținerea pensiilor special la nivelul din 2017, extinderea achizițiilor centralizate, analize pilot privind cheltuielile în domeniul transporturilor, sănătate, educația”.

De asemenea, „Guvernul a luat o serie de măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale: introducerea de echipamente de scanare la toate punctele vamale, conectarea dispozitivelor fiscale la sistemul informatic al ANAF, controale inopinate privind emisiunea de facturi, monitorizarea importurilor cu risc ridicat, analiza riscurilor”, se mai arată în documentul prezentat de ministrul Finanțelor.

În ceea ce privește consolidarea guvernanței corporative a întreprinderilor publice – o altă recomandare a Comisiei Europene, ministrul Finanțelor a precizat: „Amendamentul Parlamentului la Legea privind guvernanța corporativă (Legea nr. 111/2016), prin care se prevăd derogări pentru aproape 100 de societăți, inclusiv cele mai mari întreprinderi publice, de la aplicarea dispozițiilor OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările și completările ulterioare, „a fost declarat neconstituțional prin Decizia nr. 62 a Curții Constituționale a României din luna februarie 2018.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Tatăl copilului Cristinei ICH, audiat la Poliție + Parchetul decide azi dacă cere mandat de...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
„Azi dimineață m-am trezit cu un mesaj”. Capcana întinsă cu dibăcie de hackeri care îi...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Două femei care căutau de mâncare au fost ucise de un fermier și date la...
Explozie apocaliptică în Ucraina. Bloggerii militari ruși spun că este „tatăl tuturor bombelor”
Presupusul iubit al Simonei Halep cere statului român banii pe 40 de apartamente! Dorin Mateiu...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
Carnea de porc se scumpește deja: prețurile ating apogeul de Crăciun. Cât costă muşchiuleţul de...
Cioban omorât în bătaie de patronul stânei la care lucra! Ucigașul din Buzău și-a lovit...
Cine este bărbatul care și-a pierdut viața în accidentul de pe A1. Era șofer de...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Ultimele sondaje pentru cursa de la Casa Albă: Cine conduce la nivel naţional
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Prețul nu e deloc accesibil. Prețul nu e deloc accesibil
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
În această seară, de la ora 20:00, premiera serialului „Inimă rebelă”, la Kanal D –...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
România, prezentă la „World Robot Olympiad Open Championship”! Ce rezultate au obținut echipele de robotică?